For å fullføre utdannelsen i Wim Hof-metoden måtte Karel Veldkamp og klassekameratene hans bestige Kilimanjaro i bar overkropp i hurtig tempo. Turen ble gjennomført i januar 2015, på bare 31 timer og 25 minutter.
11jan
2017
 

Første instruktør i Norge i Wim Hof-metoden

 
 

 Ulike pusteteknikker og isbading kan gi deg et bedre liv med mindre sykdom og plager. Det mener fysioterapeut og Norges første instruktør i Wim Hof-metoden, Karel Veldkamp (58).

Tekst: Ina Øien. Foto: Ina Øien og privat.

Har du hørt om Wim «Iceman» Hof? Nederlenderen som blir kalt superhuman på grunn av sin imponerende evne til å kontrollere sitt eget autonome nervesystem. Hof har over 20 Guinness verdensrekorder. For å ha isbadet lengst (1 time, 52 minutter og 42 sekunder), klatret til 6700 meters høyde på Mount Everest i bare shorts og sko og løpt maraton i ørkenen i Namibia uten å ha i seg væske. Ikke rart han har fått kallenavnet superhuman! Men Hof selv mener alle kan lære det han gjør, gjennom å bruke ulike pusteteknikker kombinert med kulde og sterkt mentalt fokus. Derfor startet han like gjerne WHM Academy for noen få år tilbake, hvor man kan lære den såkalte Wim Hof-metoden. En som har gått dette akademiet er Karel Veldkamp fra Elverum. Han er første instruktør i Norge i Wim Hof-metoden.

– Jeg var litt usikker på om jeg skulle melde meg på, for man måtte gjøre ting som er litt ekstraordinære, og jeg er ikke så ung lengre. Men så meldte jeg meg på og tenkte at jeg kunne bare starte med en modul. Jeg ble såpass imponert at jeg sa til Mariann, kona mi, at jeg tror jeg fortsetter, sier Karel, som er fysioterapeut og har en master i helsevitenskap. 19. april 2015 var han ferdigutdannet internasjonal instruktør.

Pusteteknikk og kulde
Blant de ekstraordinære tingene 58-åringen måtte gjennom under utdannelsen i hjemlandet Nederland og Polen, var å svømme ti meter under is og bestige Kilimanjaro i bar overkropp i hurtig tempo. Karels gruppe satte verdensrekord blant grupper som ikke er akklimatisert for så store høyder på forhånd. På bare 31 timer og 25 minutter nådde de toppen av Afrikas høyeste fjell. Vanlig tid er fem dager. Så hva er «hemmeligheten»?

– Metoden er en kombinasjon av pusteteknikk og bruk av kulde på en radikal ekstrem måte. Når du har den koblingen så kommer du inn på det autonome nervesystemet og får inngang til en del av hjernen hvor også pustesenteret ditt ligger – derfor er det pusteteknikker som må til. På den måten får du innflytelse på ditt eget blodkarsystem og over immunsystemet ditt, som er koblet til blodkarsystemet, forteller Karel.

Imponerende resultater
Han hørte først om metoden i 2011. Forskere hadde fått øynene opp for Wim Hof og ville undersøke om det Hof påstod stemte – at alle kan med trening kontrollere sitt autonome nervesystem, som blant annet innebærer immunforsvaret. Det ble valgt ut en gruppe på 12 tilfeldig utvalgte personer som skulle læres opp av Hof, og 12 tilfeldig utvalgte i en kontrollgruppe. Begge gruppene ble sprøytet med en død E. Coli-bakterie, som vanligvis gjør deg syk med blant annet feber og oppkast i noen timer. I kontrollgruppen ble alle syke. Gruppen Hof hadde trent merket ingenting.

Selv har Karel merket den gode effekten Wim Hof-metoden har.

– Jeg kan ikke påstå at jeg alltid har hatt så innmari god helse. Jeg hadde astma som barn og har hatt en del allergier. Men nå er plagene mine borte, forteller Karel, som hver morgen gjennomfører fire runder med pusteøvelser.

Kurs og workshops
Internasjonalt blir Wim Hof-metoden stadig mer kjent. I USA er den alt viet et kapittel i læreboka «Biology now». I Norge er den dog fortsatt relativt ukjent. Det ønsker Karel å gjøre noe med, gjennom å tilby workshops og kursing.

– Jeg hadde kurs på Forsvarets vinterskole i fjor, og så har jeg hatt workshops for elevene på Folkehøgskolen. Der hadde jeg det også som fag gjennom hele vinteren i fjor. Nå vil jeg satse enda mer på kurs og workshops, forteller Karel, som må betale en årlig lisens for å beholde instruktørtittelen. Hvert år må han også ta en prøve.

Også i jobben som fysioterapeut hos Glomma Fysioterapi i Elverum bruker han Wim Hof-metoden på pasienter.

– Jeg merker at det hjelpemiddelet er mye sterkere enn mye annet jeg har gjort. Jeg bruker selvfølgelig massasje og øvelser fortsatt, men i mindre grad. Massasje er symptomrettet, mens det her går mye dypere inn på årsaken. Ikke alle sykdommer reagerer like bra, men de som er autoimmunbaserte – for eksempel revmatoid artritt og MS, eller fibromyalgi, Parkinson og en del kreftsykdommer, de reagerer umiddelbart positivt på det her. Vi mennesker kan altså lære å ha bedre kontroll over vårt eget immunsystem og dermed forhindre mange sykdommer. Metoden kurerer ikke sykdom, men tvinger den tilbake/i bakgrunn, sier Karel.

Anbefaler pasienter
En av pasientene til Karel som tester ut Wim Hof-metoden, er Gunnar Heggelund (37). Han har Bekhterevs sykdom som er en autoimmun revmatisk bindevevssykdom som rammer ledd i bekkenet, ryggen og kroppens store ledd.

– Jeg har ikke holdt på med det så lenge, men jeg tenkte at det er verdt å prøve. Jeg pleier å være veldig stiv i kroppen, men jeg har allerede blitt bedre, sier Gunnar.

Han starter dagens økt hos Glomma Fysioterapi med noen runder med pusteøvelser. Dype drag inn og ut. Gunnar har en egen «app» på mobiltelefonen som veileder ham. I tillegg har han et oksymeter på den ene pekefingeren som viser puls og oksygenmetning i blodet. Målet med pusteøvelsen er å få ned oksygenmetningen og øke pH-verdien i kroppen. Når han når cirka 70 prosent oksygenmetning venter et iskaldt bad. Karel har fylt opp et badekar med kaldt vann og isbiter. Det er bare fem grader. Der skal Gunnar sitte i tre minutter med full kontroll over egen pust.

– Det styrker immunsystemet. Utsetter du deg selv for kulde får du et mer spenstig, fleksibelt blodkarsystem, forteller Karel.

Det er pusteteknikkene som gjør at man tåler de kalde temperaturene. Man lærer å kontrollere sin egen kroppstemperatur, og å få surstoff dypt inn i kroppens celler og CO2 ut igjen. Karel mener Wim Hof-metoden har mange fordeler, ikke bare at man tåler kulde bedre.

– Du blir mye sterkere, mer glad og merker at sansene åpner seg. Stemningen blir med en gang positiv. Så om du våkner om morgenen og ikke føler deg helt bra, så blir du mye bedre etter du har gjort pusteøvelsene, avslutter Karel med et smil.

________________________________________________________________________________________

http://touch.oshttp://www.tv2.no/v/868808

______________________________________________________________________________________

tlendingen.no/Trener_halvnaken_mot_Kilimanjaro_rekord-5-69-6919.html

______________________________________________________________________________________

 https://vof.no/wim-hofs-metode-sunnere-lengre-liv/

__________________________________________________________________________________